Peter Vassilev

Peter Vassilev – kort voor zijn dood:

"Mijn leven en mijn kunst draaiden nooit om geld. Wel om kwaliteit, vrijheid en de liefde – voor alle mooie dingen op deze wereld. Onder wie ook Mary, mijn talentvolle leerling en vrouw…" 

De Bulgaarse/Nederlandse kunstschilder Peter Vassilev overleed na een kort ziekbed op jonge leeftijd (68) in Friesland. Een schok voor de familie en de kunstwereld. Tot aan zijn dood woonde, schilderde en doceerde hij ruim 40 jaar in Franeker. De hoofdstad van Bulgarije – Sofia – was zijn geboorteplaats.

Nadat Vassilev in Sofia de Superior Art School afrondde, trok hij als pianist en zanger met zijn professionele band door Europa. Ruim veertig jaar geleden belandde hij met een groep muzikanten op het Rembrandtsplein in Amsterdam. Speelde later ook in Franeker, de plek waar hij zich na een concert voorgoed settelde.

Talens

Ruim 25 jaar adviseerde Vassilev de Koninklijke Talens over nieuwe producten zoals olieverf, acryl en pastel. Deze probeerde hij ook uit in zijn atelier. In het plaatselijke theater en zijn atelier gaf de teken- en schilderdocent jarenlang les en organiseerde hij exclusieve workshops en demonstraties – ook voor Talens.

Vassilev werkte mee aan onderwijsprogramma’s voor Teleac en illustreerde kunstboeken voor de Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse markt.

‘Peter Vassilev in Kleur’
– een fascinerend full colour boek over het bewogen leven en werk van ‘een artiest met de geest van een kameleon…’ Samengesteld en geschreven door Jack de Boer – vriend, leerling en auteur.

144 Pagina’s – genaaid gebonden, rijk geïllustreerd.

Mary Manikus

De charmante kunstschilder trouwde een van zijn talentvolle leerlingen – Mary Manikus. Tot aan zijn dood coachte hij Mary omdat hij in haar een goede ‘opvolger’ zag. Mary trad ook op als zijn agent en manager. Samen bedienden zij niet alleen de Nederlandse maar ook de Duitse markt. Vassilev deed dat vooral met zijn veel geroemde ‘Sauerland’-schilderijen. Mary oogstte in zijn kielzog succes met haar eigen schilderijen – waaronder veel landschappen.

Door de hoge productie van Peter Vassilev aan olieschilderijen, aquarellen en gouaches liet hij na zijn dood een enorme schat aan werk na. Het allergrootste deel van deze collectie is opgeslagen of hangt in het ‘Atelier Peter Vassilev’ in Franeker. In Sauerland was en is het werk van Vassilev nog steeds op grote schaal te bezichtigen. Ook het werk van Mary Manikus wint daar aan populariteit.

Peter Vassilev: kunstenaar en docent. Geboren in Sofia, Bulgarije. Zoon van Danail Wassilev, koordirigent en vrouw Dania, sopraan. Kunstacademie Sofia. Getrouwd met Mary Manikus in 2005. Woonde vanaf 1972 tot 2011 in Franeker, Friesland.

Er zijn geen duplicaten, ieder werk is uniek.

= Verkocht

Kunstwerken